Search This Blog

Wednesday, 18 February 2015

UDANG GORENG DAUN KARI



Spicy Tiger Prawns with Curry Leaves.
Udang Goreng Daun Kari.
Bahan2nya
750gm Udang Harimau size sederhana/besar
2 biji bawang besar – dihiris2 bulat
3 sudu besar bawang kisar
4 ulas bawang putih di tumbuk halus
sepotong kecil halia segar di tumbuk halus
4 sudu besar cili kisar
2 tangkai daun kari
1/2 teh serbuk kunyit
1 batang serai yang dititik
1 kuib ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar mentega
Minyak masak untuk menumis
1 biji buah tomato dihiris2 sebagai ulam nya
Sedikit daun kari, boleh di goreng ranggup untuk taburan
Cara2nya
Panaskan kuali, letakan mentega, biarkan ia cair, tuangkan minyak sedikit. Kemudian letakan sebatang serai, bawang putih dan halia yang ditumbuk halus, biar aroma nya bangkit, letakan cili dan bawang kisar dan 1 kuib knorr ikan bilis, gaulkan hingga sebati. Bila kuah mula mendidih masukan udang dan daun kari. Gaulkan udangnya bersama kuahnya supaya udang nya resap dan sebati. Angkat sudah udang nya masak. Sajikan panas2 bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment